ponedeljak, 02 april 2018 15:31

alt

Većim delom izgorela iznad Južnog PacifikaKineska svemirska stanica Tijangong 1 većim delom izgorela je noćas pri povratku u zemljinu atmosferu iznad Južnog Pacifika, saopštile su kineske vlasti.

Eksperimentalna svemirska laboratorija koja je bila u kvaru, ušla je u atmosferu oko 8.15 po vremenu u Pekingu (2.15 po centralnoevropskom vremenu), saopštila je Kineska agencija za planiranje letova s posadom (CMSEO).Letelica koja od 2016. leti nekontrolisano ponovo je ušla u atmosferu nešto ranije nego što je predviđeno. Kineska agencija je ranije najavila da očekuje njen povratak na Zemlju oko 2.42 po centralnoevropskom vremenu, što bi značilo da bi bila iznad južnog Atlantika iznad Sao Paula. Naučnici koji su pratili dezintegraciju letelice u orbiti predvideli su da će ona uglavnom izgoreti i predstavljati minimalan rizik za ljude. Analiza iz kineskog Svemriskog kontrolnog centra pokazala je da je tako i bilo i da je letelica uglavnom izgorela. Astrofizičar na australijskom Nacionalnom univerzitetu rekao je da povratak Tjangonga 1 na zemlju bio "uglavnom uspešan" i da bi naravno bilo bolje da ona nije nekontrolisano padala ka Zemlji. "Moglo je biti bolje naravno ona je padala, ali je pala u Južni Pacifik i to je otprilike mesto na koje je i bilo poželjno da padne", rekao je Taker.
Izvor: Noizz.rs


Podeli na Facebooku

Stavovi izneti u komentarima su privatno mišljenje njihovih autora, a ne redakcije portala i portal nije odgovoran za sadržaj komentara.

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy