ponedeljak, 14 maj 2018 06:44

alt

Pretpostavlja se da je sarkofag iz 3. veka
Da je otkriven još jedan sarkofag u Viminacijumu i nije neka vest. Ima ih na hiljade. Ali grobnica vekovima je netaknuta i prvi put je otvorena pred kamerama RTS-a.

U protekle tri decenije u Viminacijumu je otkriveno više od 13.000 grobova i skoro svi su bili opljačkani. Pronaći nedirnuti sarkofag, san je svakog arheologa.
U protekle tri decenije u Viminacijumu je otkriveno više od 13.000 grobova i skoro svi su bili opljačkani. Pronaći nedirnuti sarkofag, san je svakog arheologa.

„Retki su zaista sarkofazi, ne samo kod nas nego i na drugim mestima, koji nisu opljačkani još u antičko doba. Prosto imali su bogate priloge, u njima se sahranjivao gornji srednji stalež, onaj koji je imao itekako novca“, objašnjava Dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta SANU.

Pretpostavlja se da je sarkofag iz 3. veka. U njemu su pronađene zlatne minđuše i perle, staklene posude, igle, novčić... Sve to pomoći će arheolozima da osvetle poreklo i život pokojnika.

„Jedno od toga je igla od gagata, koji je izuzetno redak materijal, koji je zgodan za datovanje i koji ima svoju priču, jer su se sa njime sahranjivale žene određene starosne kategorije“, kaže arheolog Ilija Danković.

„Znamo da su sahranjena dva pokojnika. Antropolozi su nam već rekli – jedan koji je u stvari stariji gospodin, a mlađa ženska osoba je pored njega. Dakle, da li možemo da govorimo o nekom ljubavnom i drugom spoju iz tog života od pre nekih dve hiljade godina“, dodaje direktor Korać.

Pred arheolozima je sada najosetljiviji, ali i najzanimljiviji deo posla – analiza svakog pronađenog predmeta i njegovo uklapanje u veliku slagalicu tajni Viminacijuma.

Izvor: RTS.rs


Podeli na Facebooku

Stavovi izneti u komentarima su privatno mišljenje njihovih autora, a ne redakcije portala i portal nije odgovoran za sadržaj komentara.

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy