nedelja, 13 maj 2018 06:52

alt

Druženje na stazi dugoj 21 kmPrema legendi, narcis je dobio ime po grčkom junaku Narcisu koji je toliko bio očaran svojom lepotom da je stalno gledao u svoj odraz na vodi sve dok nije umro. Na tom mestu izrastao je cvet koji je nazvan po njemu – narcis. Cvetovi su zvezdasti, uglavnom svetložuti, a mogu da budu i beli, narandžasti, crveni i roze. Razlikuju se kako po obliku cveta i boji, tako i po veličini. Lišće je dugačko, usko i svetlozeleno.

Stolovi su planina u centralnoj Srbiji, jugozapadno od Kraljeva, omeđena sa zapadne strane rekom Ibar koja je odvaja od Čemerne planine i Troglava. Sa istoka joj je granica reka Ribnica, a sa južne Brezanska reka koja se uliva u Ibar i odvaja Stolove od Studene planine. Obronci Stolova na severu dosežu do manastira Žiče.

Na planini Stolovi kod Kraljeva se svake godine organizuje događaj “NARCISU U POHODE” već po 62. put i jedan je od najstarijih i najlepših događaja Srbije. Doživljaji, emocije, nova poznanstva, a sve u predivnom ambijentu planine koja svakog svog posetioca ispuni pozitivnom energijom koja ostaje dugo u njemu.

Staza je duga oko 21 km sa visinskom razlikom od oko 1.000 m uspona i oko 800 m spusta i spada u srednje teške staze.

Za učesnike slabije kondicije predlažemo kraću i lakšu stazu: Kamenica – (Orlovac 938m) Debelo brdo- Brezna (Pl. dom „Zorica Gizdavić“), dužine 11 km sa usponom od 700 m i spustom 500 m.Podeli na Facebooku

Stavovi izneti u komentarima su privatno mišljenje njihovih autora, a ne redakcije portala i portal nije odgovoran za sadržaj komentara.

Komentari (1)add comment

Lolitina said:

...
Predivno !
Uzivajte , ljudi !
13. 05. 2018

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy