sreda, 11 april 2018 07:17

alt

Osmišljeno da se putovanje učini življim
Ako se vozite auto-putem koji prolazi pored holandskog sela Jelsum, nemojte se iznenaditi kada čujete da drum svira melodiju.

Novitet, osmišljen kao način da se putovanje kroz monotonu ravnicu učini življim tako što su na put postavljeni poprečni pragovi, sve više izaziva protivljenje među meštanima koji kažu da ih konstantno odzvanjanje iste melodije izluđuje.

Melodija nastaje kada automobilski točkovi prelaze preko pragova izazivajući taktilne vibracije. Kada se vozilo kreće dozvoljenom brzinom od 60 km/h - put besprekorno svira himnu pokrajine Frizija - severnog regiona Holandije koji ima poseban jezik i kulturu.

Međutim, melodija je glasna i s obzirom na to da zvuk putuje kroz vazduh lokalni stanovnici kažu da je muzički put stvorio beskrajnu kakofoniju koja ih drži budnima po celu noć.

"Prošle subote uveče taksiji su vozili od Leuvardena do Stiensa i nazad nastojeći da pređu preko pragova što je brže moguće, tako da smo cele noći slušali ubrzanu himnu", rekla je meštanka Jelsuma Ria Jansma.

Vlasti Frizije su pristale da uklone pragove kasnije ove nedelje, objavio je lokalni list Leuvarder Kurant.

Izvor: o21.rs


Podeli na Facebooku

Stavovi izneti u komentarima su privatno mišljenje njihovih autora, a ne redakcije portala i portal nije odgovoran za sadržaj komentara.

Komentari (1)add comment

Miki said:

...
Glupost neviđena
11. 04. 2018

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy