subota, 12 maj 2018 15:56

alt

Oslikan u okviru Dana američke kulture
Veliki mural posvećen Mihajlu Pupinu oslikan je na zgradi u centru Novog Sada, na uglu Ulice Ilije Ognjanovića i bulevara koji nosi ime ovog slavnog srpsko-američkog naučnika.

Mural je oslikan u okviru Dana američke kulture, koji se održavaju u Novom Sadu. Na oslikavanju su zajednički radili umetnici iz SAD, Marthalicia Matarrita, Dister Rondon i novosadski ulični umetnik Uroš Strboja.

- Pupin je jedan od naših velikana čija su dela od značaja za ceo svet, i možemo samo biti zadovoljni što smo mu i na ovaj način odali počast. On je dobar deo života proveo u Njujorku i sada su Njujorčani u Novom Sadu oslikali ovaj imponzatni mural. Cilj Evropske prestonice kulture, ali i Uprave za kulturu Grada jeste da ujedini umetnike, kulturne poslenike, organizacije i ustanove oko projekata koji će pozitivno uticati na kvalitet života, uz uključivanje građana u društveno-kulturne procese - istakao je Rožić.

Mihajlo Pupin rođen je 1854. godine u selu Idvor u Banatu. Školovao se u svom rodnom mestu, potom u Crepaji, Pančevu, Pragu, a u 20. godini života se seli u Ameriku.

Pupin ima 24 prijavljena patenta, a poznat je po "Pupinovom kalemu" koji je omogućio telefonske razgovore na velikim udaljenostima. Bio je profesor na Univerzitetu Kolumbija, nosilac je nekoliko značajnih odlikovanja, a 1924. godine dobio je Pulicerovu nagradu za autobiografiju "Od pašnjaka do naučenjaka".

Oslikavanje murala u Novom Sadu podržali su Grad Novi Sad i Američka ambasada u Beogradu.
Autor: 021.rsPodeli na Facebooku

Stavovi izneti u komentarima su privatno mišljenje njihovih autora, a ne redakcije portala i portal nije odgovoran za sadržaj komentara.

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy