petak, 24 novembar 2017 10:21

alt

Ceo život proveo u siromaštvuSvi znaju njegove pesme, za koje mnogi veruju da su izvorne, a niko ga ne spominje. On je Dragiša Nedović, autor pesama "Stani, stani Ibar vodo", "U lepome, starom gradu Višegradu", "Obraše se vinogradi", "Kad si bila mala Mare...".

Peta strofa poznate pesme "U lijepom starom gradu Višegradu" nikad nije izvođena jer se zbog pominjanja Srbije, smatarala - nacionalističkom!

Pesma "U lijepom starom Višegradu" nastala je 1936. godine. U originalnoj verziji zvala se "Jutros rano slušam", i bila je posvećena devojci Kiki sa Bikavca, poznatog uzvišenja iznad Višegrada odakle puca pogled na proslavljenu ćupriju na Drini. Postala je hit kad ju je sredinom pedesetih godina prošloga veka snimio popularni pevač Himzo Polovina.

On je, međutim, izostavio poslednju strofu "Ustaj, isprati me moram da putujem/ u Srbiju idem svome rodnom gradu/za tobom ću, Kiko, mnogo da tugujem/zašto sam te samu ostavio mladu", a na ploči nije navedeno ni ime autora.Dragiša Nedović je bio samouki pesnik, kompozitor i muzičar, autor brojnih hitova koje su u narodu prihvaćene kao izvorne.

Rođen 1916. godine u siromašnoj gradskoj porodici sa devetoro dece, Dragiša se u šesnaestoj godini peške otisnuo u svet "da narod čuje njegovu muziku". Sa sobom je poneo samo gitaru, a to iskustvo pretočio je u stihove poznate pesme "Siromah sam druže/ nigde ništa nemam/ samo jednu staru/ skršenu gitaru..."

Neko vreme boravio je u Bosni, gde su nastale sevdalinke: "U lijepom starom gradu Višegradu", "Iz Bosne se jedna pesma čuje", "Bosanske me pjesme zaniješe", "Prođoh Bosnom kroz gradove"...

A onda putuje u Dalmaciju gde je napisao pesme koje su se dugo smatrale izvornim, a to su “Kad si bila mala Mare” (originalan naziv “Mare, Mare, srićo moja”), “O lipa ti neznanko”, “O brodiću beli”, “Split”, “Jadrane plavi”…

Posle nekoliko godina, vraća se u rodni Kragujevac, i tu ga i zatiče Drugi svetski rat. 21. oktobra 1941. godine izveden je na streljanje u Šumaricama, ali ga prepoznaju kao muzičara, i deportuju u Nemačku gde će provesti četiri godine.

Po završetku rata se vraća u rodno mesto i tada saznaje da je veći broj njegovih pesama uništen. Dobija zapaljenje pluća i tada piše pesmu “Bolna su mi pluića” koja biva zabranjena od strane Centralnog komiteta i Tita, uz objašnjenje da navodi na samoubistvo. Naime, u to vreme je bio veliki broj obolelih od ove opake bolesti, a tužan tekst pesme u kojoj pesnik kaže da se predaje smrti ih je zaista navodio da pomisle da život više nema smisla. Kasnije je ovu pesmu rehabilitovala Jovanka Broz.

Dragiša Nedović je umro u pedesetoj godini od infarkta, 31. januara 1966. godine. Ceo život proveo u siromaštvu, nikad priznat za sve što je učinio za narodnu muziku. I dan danas retko ko zna da upravo on stoji iza pesama koje se najčešće naručuju po kafanama i pevaju na velikim proslavama, piše sajt "riznicasrpska.net".

U njegove poznatije pesme spadaju: “Smederevo, grade od starina”, “Kome šumiš, oj Moravo”, “Negde u daljini pogled mi se gubi”, “Na Moravi vodenica stara”, “Šumadijo rodni kraju”, “Kosio sam seno, dole kraj Morave”, “Bašto moja, puna li si cveća”, “Siromah sam druže”, “Harmoniko moja, suzom nakvašena”, “Ajd’ d’ idemo Rado”, “Jesen prođe, ja se ne oženi'”, “Lepe li su nano, Gružanke devojke”, “Stani, stani Ibar vodo”, “Obraše se vinogradi”, “U lijepom starom gradu Višegradu”, “Prođoh Bosnom, kroz gradove”, “Pluća su mi bolna”, “Ja posadih jednu ružu belu”, “Ja ne žalim oči svoje”, “Ako pitaš srce moje”, “Teci teci hladna Jesenice”, “Tebi moja Šumadijo”, “Što da žalim mladost svoju”, “Kosio sam seno dole kraj Morave”, “Pokraj Ibra, mala varošica”, “Kome šumiš, oj Moravo”, “Igra kolo kraj Nišave”, “Zarudela zora na Moravi”, “Beograde, grade na Dunavu”, “Odrast’o sam dole, kraj same Morave” …Izvor: Blic.rs/Kurir.rs


Podeli na Facebooku

Stavovi izneti u komentarima su privatno mišljenje njihovih autora, a ne redakcije portala i portal nije odgovoran za sadržaj komentara.

Komentari (1)add comment

... said:

...
A DJE STE SAD FORUMASI ! ! !
05. 12. 2017

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy

Farma

IQ test

Dnevni Horoskop