nedelja, 14 maj 2017 08:44

alt

Zaražene brojne organizacije širom svetaU noći između petka i subote skoro 100 država, među kojima i Srbija, napadnuto je do sada najvećim hakerskim napadom, saoptilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova i Posebno tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Kako se navodi, ovaj sajber, računarski napad je u svetskim bezbednosnim krugovima okarakterisan kao najveći "ransomware" napad, zbog čega su neophodne mere predostrožnosti koje bi građani trebalo da preduzmu.

Šta građani da rade:

Ne otvarati mejlove, drugu elektronsku poštu i priloge od pošiljaoca koji nisu poznati, koje ne očekujete ili koji su sumnjivi.

Otvarati linkove na internetu, e-mailovima ili čet porukama samo ako ste potpuno sigurni u pošiljaoca ili u navedenu internet stranicu.

Redovno bezbedno kopirajte sve važne podatke na računaru (bekap), kako bi u slučaju blokiranja podataka „ransomwerom“ uvek imali rezervnu kopiju podataka i na ovaj način izbegli da budete žrtve ucena.

Ove mere je potrebno primenjivati u svakoj prilici, imajući u vidu činjenicu da se radi o vrlo sofisticiranom računarskom napadu, da se za blokiranje podataka koriste ključevi za šifrovanje koje je skoro nemoguće dešifrovati i da se za otkup isključivo traže bitkoini kao digitalna kripto-valuta kod koje je nemoguće locirati korisnika, odnosno napadača.

„Ransomware“ je vrsta računarskog zlonamernog softvera koji se tajno instalira na računarima žrtve i koji nakon toga kriptuje sve podatke na računaru, odnosno blokira ih i sprečava vlasnika da ih koristi.Žrtva istovremeno dobija poruku u kojoj se navodi da je potrebno da plati otkup napadaču kako bi podaci na računaru bili odblokirani. Otkup se uvek traži u virtuelnoj kripto-valuti bitkoin. Pročitajte na sajtu Blica ko su najčešće žrtve napada hakera.Podeli na Facebooku

Stavovi izneti u komentarima su privatno mišljenje njihovih autora, a ne redakcije portala i portal nije odgovoran za sadržaj komentara.

Komentari (3)add comment

Eurovision is irrelevant and stupid competition. More importantly it LARGEST SERBIAN AND THE BALKANS AND EUROPEAN MEGA DIVA CECA's concert at Usce ( USCE 3 ) 14.06.2018. https://youtu.be/HYz4My4tAgk said:

...


ПА ДОБРО


УКРАЈИНИ ЈЕ ОВО БИЛО ЗАДЊИ, ПОСЛЕДЊИ И НИКАД ВИШЕ ПУТ ДА ОРГАНИЗУЈЕ БИЛО ШТА ПОД ТИМ ИМЕНОМ, ЈЕР ДО КРАЈА ГОДИНЕ КАО ТАКВА И НЕЋЕ ПОСТОЈАТИ,
ЈЕР НАШ ВОЉЕНИ ПРЕШЕДНИК ПУТИН ИМА НАМЕРУ ДА МАЈЦИ РУСИЈИ ПРИПОЈИ РУСКУ УКРАЈИНУ, БЕЗ ОНОГ КРАЈЊЕ ЗАПАДНОГ ДЕЛА ОКО УЖГОРОДА И ЉВОВА, ЈЕР ТАМО ИОНАКО НЕ ЖИВЕ ЉУДИ НЕГО НАЦИСТИЧКА ГАМАД ВРЛО СЛИЧНА ПО СВОМ КОЉАЧКОМ МЕНТАЛИТЕТУ РВАТИМА.

ТАДА ЋЕ СЕ КИЈЕВ, МАЈКА РУСИЈЕ, ВРАТИТИ У СВОЈЕ ПРИРОДНО ОКРУЖЕЊЕ А ВЕРКУ СЕРДУШКУ ЋЕ
РУСИ ДА НАТРТЕ НА РЕДАЉКУ.

ДОК ЈОЈ КИТА НА УСТА НЕ ИЗНИЂЕ.


14. 05. 2017

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy

Farma

Popularne vesti u poslednjih:

IQ test

Dnevni Horoskop