ponedeljak, 21 avgust 2017 17:11

alt

Dvorac upisan na UNESCO-ovu listu svetske baštineRenesansni dvorac Šambor monumentalno je zdanje smešteno u dolini reke Lore. Izgrađen je u 16. veku kao lovačka kućica francuskog kralja Franje I., i broji čak 440 soba.

Dvorac karakterišu kružni tornjevi, spektakularni dimnjaci i tavanski prozori, a veruje se da ga je delomično projektovao italijanski majstor Leonarda da Vinči koji je u to vrijeme živeo u Francuskoj. Dvorac je od 1981. godine upisan na UNESCO-ovu listu svetske baštine.

Uz ovu spektakularnu građevinu nalazi se podjednako impresivan vrt na severnoj strani, koji se prostire na 6,5 hektara.

Da bi se preuredio prema originalnim skicama, bilo je potrebno detaljno istražiti istorijske izvore, što je trajalo čak 14 godina.

U renoviranju je utrošeno oko 3.5 miliona evra, a plaćeno je iz džepa američkog milijardera i filantropa Stivena Švarcmana koji je želeo da povratiti stari sjaj ovom zdanju.

U sklopu vrta posađeno je 600 stabala, 800 grmova, 200 ružičnjaka, više od 15.000 biljaka i 18.874 kvadratnih metara livade.

Ne treba ni spominjati kako su vrtovi i dvorac Šambor posećene turističke atrakcije u Francuskoj, a cena ulaznice iznosi oko 1.600 dinara po osobi.
Izvor: Dnevnik.hr


Podeli na Facebooku

Stavovi izneti u komentarima su privatno mišljenje njihovih autora, a ne redakcije portala i portal nije odgovoran za sadržaj komentara.

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy

Farma

IQ test

Dnevni Horoskop